از دیرباز فلز نقره در قالب های مختلف محبوبیت زیادی بین افراد داشت. در گذشته از این فلز برای ساخت انواع زره، تسلیحات نظامی، ظروف مختلف و زیورآلات مختلف استفاده میکردند. با گذشت سالها استفاده از این فلز در تسلیحات نظامی کمرنگ شد. در حال حاضر از نقره بیشتر در ساخت ظروف و زیورآلات استفاده میشود. فلز نقره به دلیل درخشش و استحکامی که دارد مورد پسند بسیاری قرار گرفته است علاوه بر این، طرحهای زیورآلات نقره به نسبت دیگر زیورآلات از تنوع بیشتری برخوردار هستند. با تمام اینها، نقره فلزی است که به دلایل مختلف در مرور زمان تغییر رنگ میدهد. در ادامه با انواع دلیل تغییر رنگ نقره بیشتر آشنا خواهید شد.
ریشه ی تغییر رنگ نقره چیست؟
فلز نقره به مرور و پس از گذشت مدتی تغییر رنگ می دهد. سولفید هیدروژن (گوگرد) که در هوا وجود دارد موجب تغییر رنگ نقره می شود. در صورتی که نقره با این ترکیب شیمیایی ترکیب مستقیم داشته باشد واکنش شیمیایی میدهد. در نتیجه، نقره تغییر رنگ داده و زرد یا سیاه می شود. عوامل مختلفی نیز وجود دارد که به این فرایند سرعت می بخشند. به همان نسبت نیز راه حل هایی وجود دارد که سرعت فرایند تغییر رنگ را کاهش میدهد.
این نکته را بدانید که هر چقدر شما اصول را رعایت کنید، نقره روزی تغییر رنگ خواهد داد. دلیل تغییر رنگ نقره به این ترکیب شیمیایی محدود نمی شود.در واقع موارد دیگری نیز وجود دارد که موجب تغییر رنگ می شود.
دلایل تغییر رنگ زیورآلات نقره
نمک و محولهای شیمیایی
برای حفظ سلامتی طولانی مدت نقره باید آن ها را از محلولهای شمیایی همچون مواد آرایشی دور کنید. این موارد موجب خوردگی و یا زنگ زدن نقره می شوند. علاوه بر این آب نمک نیز تأثیر منفی بر روی فلز نقره دارد و موجب سیاه شدن و تغییر رنگ آن می شود. در نتیجه، بهتر است هنگام ظرف شستن، آرایش کردن و یا حمام کردن از زیورآلات نقره استفاده نکنید.
به طور کلی میتوان گفت محلول های شیمیایی تأثیرگذارترین دلیل تغییر رنگ نقره هستند. در نتیجه بهتر است نقره را تا حد امکان از این دو مورد دو نگه دارید.
پیشنهاد می کنیم هنگام ورزش کردن نیز زیورآلات نقره حمل نکنید. زیرا در طول ورزش بدن تعریق میکند و با برخورد با زیورآلات نقره، به مرور موجب سیاه شدن آنها میشود. همانطور که گفتیم مواد شیمیایی همچون ادکلن و لوازم آرایشی موجب تغییر رنگ نقره می شوند. در نتیجه، بهتر است هنگام آماده شدن پوشیدن زیورآلات نقره را در آخرین مرحله جای دهید. در این صورت زیورآلات شما از کمترین برخورد را مواد شیمیایی خواهند داشت.
آب و هوا
آب و هو نیز میتواند دلیل تغییر رنگ نقره باشد. در صورتی که فلز نقره در معرض آب و هوا قرار گیرد، موجب ایجاد واکنش های شیمیایی می شود. این واکنش به مرور درخشش نقره را از بین می برد و موجب زرد شدن نقره می شود. در صورتی که سریعا برای تمیز کردن نقره اقدام نکنید به سرعت تغییر رنگ داده و سیاه می شود. پس بهتر است زودتر اقدام کنید؛ زیرا از بین بردن سیاهی نقره تا حدی دشوار است.
رطوبت هوا؛ دلیل تغییر رنگ نقره
اگر زیورآلات نقره شما در معرض رطوبت هوا قرار گیرد پس از مدتی لکه دار خواهد شد. در نتیجه بهتر است از تماس بیش از حد نقره با رطوبت جلوگیری شود. ممکن نیست که نقره را کاملا از رطوبت دور نگه داشت ولی همین که تا حدی دور نکه داشته شود تأثیرگذار است.
سخن آخر
مواردی از دلیل تغییر نقره در این مقاله بیان شد. همانطور که گفتیم نقره طی مرور زمان تغییر رنگ خواهد داد و این جای نگرانی نیست. راه حلهایی وجود دارد که شما می توانید به راحتی در خانه زیورآلات و ظروف نقره ی خود را براق کنید. در مقاله ی براق و تمیز کردن نقره در خانه می توانید این راهکارها را مطالعه کنید.
-
گردنبند نقره زنانه “شاه پری”
2,600,000 تومان -
گوشواره نقره مدل “دوچشم”
2,800,000 تومان -
گوشواره نقره “باران عشق”
2,900,000 تومان